# Percentage Difference

The percentage difference is:

The difference between two values divided by the average of the two values. Shown as a percentage.

Difference means to subtract one value from another:

### Example: Alex sold 15 tickets, and Sam sold 25

The difference between 25 and 15 is: 25 − 15 = 10

Average is the value halfway between:

average = first value + second value2

### Example continued

The average of 25 and 15 is: (25 + 15) / 2 = 40/2 = 20

And then the difference as a Percentage of the average:

### Example continued

• Difference is 25 − 15 = 10
• Average is (25 + 15) / 2 = 20

10 as a percentage of 20 is:

1020 × 100% = 50%

The percentage difference between 25 and 15 is 50%

Here is the answer, in one line:

### Example continued

25 − 15(25 + 15)/2 × 100% = 50%

Now let's find out when, why and how to use it ...

## When Should it be Used?

Percentage Difference is used when both values mean the same kind of thing (for example the heights of two people).

• But if there is an old value and a new value, we should use Percentage Change
• Or if there is an approximate value and an exact value, we should use Percentage Error

## Why do we Average the Two Values?

Because there is no obvious way of choosing which value is the "reference" value.

### Example continued

• If we use "15" we get 10/15 = 66.6...%
• If we use "25" we get 10/25 = 40%

But which one should we use? And if someone else did the calculations which one would they use?

So it is best to choose a value halfway between so there is no confusion.

## What if the Difference is Negative?

We can't say which value is more important, so we can't say if the difference is "up" (positive) or "down" (negative) ... so we simply ignore any minus sign.

### Example: Alex works 6 hours, and Sam works 9 hours

Difference = 6 − 9 = −3

But in this case we ignore the minus sign, so we say the difference is simply 3

(We could have done the calculation as 9 − 6 = 3 anyway,
as Sam and Alex are equally important!)

The Average is (6+9)/2 = 7.5

Percentage Difference = (3/7.5) x 100% = 40%

## How to Calculate

 Step 1: Calculate the difference (subtract one value from the other) ignore any negative sign Step 2: Calculate the average (add the values, then divide by 2) Step 3: Divide the difference by the average Step 4: Convert that to a percentage (by multiplying by 100 and adding a "%" sign)

## Examples

### Example: Juice costs \$4 in one shop and \$6 in another shop, what is the percentage difference?

• Step 1: The difference is 4 − 6 = −2, ignore the minus sign: difference = 2
• Step 2: The average is (4 + 6)/2 = 10/2 = 5
• Step 3: Divide: 2 by 5: 2/5 = 0.4
• Step 4: Convert 0.4 to percentage: 0.4×100 = 40%.

The percentage difference is 40%

### Another Example: There were 160 smarties in one box, and 116 in another box, what is the percentage difference? 160 to 116 is a difference of 44.

Average is (160+116)/2 = 276/2 = 138

44/138 = 0.319 (rounded to 3 places) = 31.9%

The percentage difference is 31.9%

## The Formula

You can also put the values into this formula:

|First Value − Second Value(First Value + Second Value)/2| × 100%

(The "|" symbols mean absolute value, so any negatives become positive)

### Example: "Best Shoes" gets 200 customers, and "Cheap Shoes" gets 240 customers:

|240 −200(240 + 200)/2| × 100% = |40/220| × 100% = 18.18...%

An interesting thing about this formula is that it doesn't matter which is the 1st or 2nd Value:

Put the values the other way around:

|200 − 240(200 + 240)/2| × 100% = |−40/220| × 100% = 18.18...%

The answer is the same (because we take the absolute value).

887, 1311, 888, 1312, 1313, 889, 3505, 3506, 891, 1315